WhatsApp’ın gizlilk sözleşmesi güncellemesi ile süregelen süreç değişik bir hal aldı. WhatsApp’ın 8 Şubat’a kadar onaylanmasını istediği gizlilik sözleşmesi ile beraber birçok WhatsApp kullanıcısı sözleşmeyi onaylamayacağını söyleyerek WhatsApp alternatifi mesajlaşma uygulamalarının yolunu tuttu. Bu alternatiflerin en oldukca dikkat çekenleri Telegram ve Signal’di. Telegram, kısa sürede iOS ve Android uygulama mağazalarında üst sıralara yerleşti. Signal ise bir süre yoğunluktan dolayı doğrulama kodu yollamakta problem yaşadı. Peki WhatsApp’tan ayrılanların çoğunlukla tercih etmiş olduğu uygulamalardan ikisi olan Telegram ve Signal ne kadar güvenli?
İŞTE TELEGRAM VE SİGNAL KARŞILAŞTIRMASI
TELEGRAM
Telegram ile başlamış olalım. Telegram kullanıcılarına tıpkı WhatsApp şeklinde bazı güvenlik özellikleri sunuyor. Telegram mesajları şifreleyebilmek için ise kendisinin tescil ettirdiği MTProto şifreleme protokolünü kullanıyor. Fakat Telegram’da varsayılan olarak uçtan uca şifreleme özelliği bulunmuyor. Telegram’da uçtan uca şifreleme, gizli saklı söyleşi özelliğinde kullanılıyor.
TELEGRAM’IN TOPLADIĞI VERİLER
- Telefon numarası
- Kişiler
- Aygıt kimliği
SİGNAL
Signal ise WhatsApp şeklinde E2E şifrelemeyi kullanmaktadır. Elon Musk’ın tweeti ile beraber daha oldukca gündeme gelen Signal’in kurucuları içinde WhatsApp’ın kurucularından Brian Acton da var. Signal’de Telegram’a nazaran uçtan uca şifreleme özelliği açık olarak bulunuyor ve Signal her şeyi devamlı şifrelediğini iddia ediyor.
SİGNAL’İN TOPLADIĞI VERİLER
BONUS: BiP’İN TOPLADIĞI VERİLER
- Telefon numarası
- Rehber
- Aygıt kimliği
- Ortalama konum
- Kati konum
- Satın alma geçmişi
- Fotoğraflar / Videolar
- Ses verileri
- Performans verileri
Telegram, Signal ve BiP içinde minimum veriye erişen uygulama yukarıdaki listeye gore Signal. Yalnız telefon numarası verisini toplayan Signal, Telegram ve BiP’e gore daha azca veriye erişebiliyor.


